Uden mad og drikke duer helten ikke. Det gamle ordsprog kommer til sin ret, når 300 KFUM-Spejdere fra Aarhus tager på sommerlejr på Moselund Spejdercenter.

Derfor er der også ekstra fokus på maden, når spejderne i uge 27 skal på distriktssommerlejr. Ambitionen er 100% økologi, fordi det nytter noget, når man skal have 300 spejdere til spisning i en uge.

– Vi vil gerne passe på naturen. Som spejdere er vi ude i naturen og meget afhængige af, at den har det godt. Her kan vi tage ansvar ved blandt andet at tænke over, hvor vores mad kommer fra, når vi skal købe mad til 300 mennesker, siger Johannes Damsgaard-Bruhn, som er en af lejrens to lejrchefer.

100% økologisk madbestilling

Den første madbestilling er blevet sendt af sted og her er målet om 100% økologi opfyldt. Den endelige økologiprocent er dog først klar efter lejren. Særligt kød har givet udfordringer, ligesom der måtte prioriteres anderledes med fisk og rejer.

– Kød og prisen på det har været en udfordring. Det er i mange tilfælde dobbelt så dyrt som konventionelt. Løsningen har været en vegetardag og opskrifter, hvor kødet bliver suppleret med grønsager, siger Signe Christiansen, som sammen med Chris Amdisen har stået for indkøbsaftaler med de økologiske leverandører.

– Det har heller ikke været muligt at finde økologisk fisk og rejer til rimelig pris. Her har vi i stedet prioriteret, at fisken er fanget bæredygtigt, siger Signe Christiansen.

Økologisk tut

Det er ikke kun til måltiderne, at maden bliver økologisk. Et stort ønske har været, at lejrens slikbutik – populært kaldet en tut – også skulle præsentere spejderne for et spændende økologisk udvalg af slik, chips og sodavand.

Det er lykkedes med hjælp fra den lokale SuperBrugsen i Hinnerup og Natur-Slik. Derfor kan spejderne på lejren købe sig til et mindre økologisk sukkerchok i slik, chokolade, sodavand og is til rigtig gode priser.

– Hele vejen rundt har vi mødt åbne døre, når vi har præsenteret vores ide. Leverandørerne har været med på den og sørget for nogle gode priser, så spejderne også kan handle økologisk i tutten. Det har været fantastisk at opleve, siger Anne Stidsen, ansvarlig for indkøb af slik til tutten.

Spejderne lærer om økologi

På lejren skal spejderne igennem et øko-løb. Her skal de udfordres på deres viden om økologisk mad.

– Når vi bruger mange ressourcer på at lave en økologisk lejr, vil vi gerne have, at spejderne også lærer noget. Derfor har vi planlagt et økoløb, hvor spejderne lærer om fordele og ulemper ved økologi, så de selv kan tage stilling.

Det er søndag d. 3. juli, spejderne er af sted på økoløb. Et løb, som er blevet på baggrund af samarbejde med Økologisk Landsforening.

– Økologisk Landsforening været en god partner i planlægningen. De har rådgivet om leverandører og deres materiale om økologi har været inspirationen til økoløbet, siger Signe Christiansen.

Leverandørliste

Madvarer

  • Hørkram
  • Thylam
  • Rema1000 Hinnerup
  • Ganefryd
  • Nordli
  • Antons safter
  • Kohberg

Tut

  • Natur-Slik
  • SuperBrugsen i Hinnerup

Kontaktpersoner

Lejrchef Ann-Sofie Meinert Rinken
Tlf: 51 35 72 44

Lejrchef Johannes Damsgaard-Bruhn
Tlf: 40 86 98 95

Foto kan downloades her og bruges frit, når fotografen Jesper Toft krediteres.

300 spejdere på økologisk spejderlejr